Straatroof

Bij straatroof worden uw spullen over het algemeen snel en met geweld van u afhandig gemaakt. Hierbij kunt u denken aan tasjesdieven. Vaak komen deze snel lang u heen rennen en trekken uw handtas van u af, of snijden hem van achteren open en halen er spullen uit, zonder dat u het doorheeft.

Straatroof komt overdag voor, maar ook in de avonduren, als u voor een rood licht staat te wachten of bij een geldautomaat. Wees dus extra voorzichtig en oplettend als u nog laat op pad gaat of moet. 
Vooral jongere mensen van de leeftijd tussen 12 en 18 jaar plegen veel straatroof. In 45 procent van alle gevallen gaan de dieven er met de mobiele telefoon vandoor. Deze kunt u met bijvoorbeeld YUNU (Your Unique Number) beschermen. Dit is een beveiligingscode die u kunt activeren, waardoor uw telefoon alleen met uw simkaart werkt. Als de dieven er dan een andere kaart in gaan zetten, zullen ze hem niet kunnen gebruiken.

Ook kunt u Imei gebruiken, wat staat voor International Mobile Equipment Identification. Dit is het serienummer van uw mobiele telefoon en heeft niets met uw simkaart van doen. Door *#06# in te toetsen kunt u dit nummer achterhalen. Ook staat het op de sticker onder de batterij van uw mobiele telefoon. Het is een nummer van minimaal 15 cijfers. Schrijf dit ergens op en bewaar het op een veilige en goede plek. De politie heeft dit nummer nodig om een zogenaamd SMS bombardement op uw simkaart af te vuren. Verder is het nummer nodig om in een database te zetten, zodat de gegevens van uw telefoon voor alle politiebureaus te vinden is. Let dus goed op uw spullen en als het niet nodig is om laat over straat te gaan, blijft u dan vooral thuis, of neem een taxi of iemand mee die u in bescherming kan nemen.