Identiteitsfraude

Bij identiteitsfraude maakt met opzettelijk gebruik van vervalste of gestolen identiteitspapieren. Het komt er op neer dat de naam van iemand anders wordt gebruikt, of eerder wordt misbruikt om strafbare feiten te plegen, zodat de dader in kwestie er zelf mee weg zal komen en u als slachtoffer voor alles op zal draaien. Als u slachtoffer bent van identiteitsfraude, neemt u dan onmiddellijk contact met de politie op. Het kan namelijk verstrekkende gevolgen hebben.

Herkennen van identiteitsfraude
U heeft een vlekkeloos kredietverleden maar ontvangt een afwijzing voor een lening
Er komen brieven en andere zaken binnen waar u totaal niets vanaf weet
Onbekende afschrijvingen op uw bankafschriften of van uw creditcard
U ontvangt geen enkele financiële post meer, ook geen bankafschriften
Zonder een wijziging te hebben doorgegeven, staat u bij de gemeente op een geheel ander adres ingeschreven
Bij het aanvragen van een uitkering of subsidie, blijkt u deze al te hebben ontvangen
U krijgt een deurwaarder aan de deur of brieven van een incassobureau, terwijl u nergens schulden of andere achterstanden heeft

Dit zijn allemaal dingen waaraan u eventuele identiteitsfraude zal kunnen herkennen. Wees hier dus goed op bedacht en zodra u merkt dat er iets mis is, meldt het dan direct bij de politie.

Het is dus duidelijk van belang dat u uw financiële zaken goed in de gaten houdt. Het kan namelijk iedereen overkomen, vooral ook omdat heel veel mensen het idee hebben hier geen slachtoffer van te kunnen worden. Er zijn genoeg dingen die u kunt doen fraude te voorkomen. Zorg ervoor dat belangrijke documentatie onleesbaar wordt weggegooid, haal het desnoods door een papierversnipperaar of knip het in kleine stukjes. Geef ook nooit zomaar al uw gegevens aan iemand via een website of andere wegen. Wanneer u betaalt, zorg er dan ook voor dat u al uw pasjes goed in de gaten houdt en zorg er ook voor dat u uw pinpas en pincode altijd apart houdt, schrijf het nummer dus niet op uw pas. Voorkom identiteitsfraude door uw papieren op een extra veilige plek te bewaren zodat niemand uw identiteit voor het plegen van strafbare feiten kan gebruiken.