Bankrekeningfraude

Er zijn vandaag de dag meer en meer jongeren die het slachtoffer worden van criminelen die door hun bankrekeningen te gebruiken hun eigen geld aan het witwassen zijn. De jongeren krijgen een financiële beloning in het vooruitzicht gesteld, waardoor ze toestemming geven om grote sommen geld tijdelijk op hun rekening te laten plaatsen. Op het moment dat de bank dit in de gaten krijgt, moeten de jongeren het vaak al verdwenen geld alsnog terug gaan betalen, waardoor ze met enorme schulden komen te zitten. Ook hangt hen een zware straf wegens fraude boven het hoofd. Daarom waarschuwen de politie en ook de banken jongeren hier erg voor.

Bankrekeningfraude, wat is dat eigenlijk?
Scholieren worden met regelmaat met een smoes door criminele organisaties benaderd of ze geld op hun rekeningen mogen storten. Dit doen de criminelen om het illegaal verkregen geld wit te kunnen wassen. Als de jongeren instemmen dan zullen de criminelen een behoorlijk groot bedrag op hun bankrekening gaan storten. Vervolgens krijgen de scholieren opdracht om het geld van de bank af te halen om het aan een ronselaar af te dragen. Als beloning voor het mogen gebruiken van hun bankrekeningen krijgen de jongeren een leuke som geld in het vooruitzicht gesteld. Uiteraard wordt dit over het algemeen niet betaald, omdat degene aan wie ze het geld hebben gegeven allang verdwenen is.

De jongere wordt op fraude betrapt, en dan?
Als de jongeren worden betrapt zijn de gevolgen voor zowel hen als hun ouders behoorlijk ingrijpend. De kans dat ze gepakt worden is vanuit de banken erg groot. De jongeren draaien voor alle schade op, die over het algemeen tot duizenden euro’s op kan lopen. Daarbij worden zij ook strafrechtelijk vervolgd. Het resultaat? Een forse schuld met afbetalingsregeling en uiteraard een strafblad. Ook kunnen de jongeren 8 jaar lang geen gebruik van de financiële diensten die een bank biedt maken. Een lening afsluiten is uitgesloten, zo ook het openen van een nieuwe rekening. Dat is uiteraard heel lastig, vooral als ze gaan werken en hun werkgever het salaris niet over kan maken. De ronselaars en criminelen doen hun best om uit het zicht van de politie te blijven, waardoor hen opsporen bijzonder moeilijk wordt.

Zijn er nog meerdere vormen van bankrekeningfraude?
Bij bankrekeningfraude worden overschrijvingsformulieren vervalst. Op die manier komt het geld dat is overgemaakt op een geheel andere bankrekening terecht dan gewenst is. Als fraudeur het geld namelijk op hun eigen rekening zouden laten overmaken, kan men achterhalen wie ze zijn. Bij het openen van een rekening dient men zich immers te identificeren. Dit lossen ze op door zogenaamde ‘katvangers’ in te zetten. Deze mensen open een bankrekening die door de fraudeurs kan worden gebruikt, zonder dat men hun identiteit zal kunnen achterhalen. Het resultaat voor de katvanger is dat hij dan ook medeplichtig aan fraude is.

Hiervan is ook een moderne variant, waarbij het geld wordt overgemaakt door gebruik van internetbankieren te maken. De fraudeurs gebruiken hiervoor illegaal verkregen toegangscodes, meestal verkregen door Spyware op uw computer.

Ook is er een methode waarbij goederen via het internet aan worden geboden. Hierbij vraagt men om vooruitbetaling, maar zullen de goederen nooit geleverd worden. De oplichters gebruiken hier vaak de bakrekeningen van de katvangers voor, zodat de gedupeerde nooit zijn of haar verhaal kan halen.

Ik kan toch wel iets tegen bankrekeningfraude doen?
Op de website Pas op je pas staan handige tips voor jongeren over hoe ze het kunnen voorkomen het slachtoffer van oplichters te worden. Ook staan er films op over hoe criminelen werken en wat het voor gevolgen voor de jongeren heeft. Deze website is een onderdeel van de campagne ‘Pas op je pas’, die in 2011 van start is gegaan. In de campagne waarschuwt de Nederlandse Vereniging van Banken tezamen met de politie, de jongeren om zich niet als een ‘geldezel’ te laten gebruiken.