Babbeltruc

Het komt steeds vaker voor dat oplichters bij mensen aanbellen met een smoes om zo geld van hen af te kunnen pakken, of juwelen en andere zaken afhandig te maken. Ze bellen aan als reparateur, meteropnemer, thuiszorg of iemand van de woningbouw en houden u aan de praat. Ze vragen u om een pen en zo glipt er snel een tweede persoon binnen die het huis binnen zal glippen. Deze babbeltruc gebeurt het meest aan de deur of bij pinautomaten. Het kan iedereen overkomen, deze dieven hebben zeer slimme smoezen paraat. De politie is hier heel alert op, maar ook u moet weten hoe u geen slachtoffer van een babbeltruc zal worden.

Uitleg babbeltruc
Een babbeltruc is een smoes waarmee oplichters u proberen te beroven. Ze komen betrouwbaar over en spreken u thuis of op straat aan met een verhaal van de bank of thuiszorg te zijn of iets anders, waardoor u ze binnen zal laten. Soms willen ze hun kind bij u naar het toilet laten gaan.

Wat te doen bij babbeltrucs aan de deur?
Doe niet zomaar de deur helemaal open, maar hou de ketting of kierstandhouder erop. Doe bij gebruik van een intercom bij een gebouw met centrale toegang nooit zomaar de deur voor iemand open. Kijk door uw raam voordat u beslist de deur te openen. Bij de pinautomaat zullen ze uw pincode afkijken en met een praatje of handeling met twee man, zonder dat u het weet, uw pas afnemen. Laat u dus niet afleiden en zorg ervoor dat als u het ook maar een klein beetje niet vertrouwd, u de deur dicht laat. Belt u gerust de politie als u het idee heeft dat u op het punt staat slachtoffer van de babbeltruc te worden. Beter dat u eens onnodig belt, dan dat u te laat bent.